Datering
Maker J.J. van Goorn

Gedenkpenning geboortedag van Jan Pieterzoon Coen

Gedenkpenning t.g.v. 350ste geboortedag van Jan Pieterzoon Coen in 1937.

Gedetailleerde beschrijving

Vz: kniestuk van J.P. Coen in kostuum met mantel en zwaard (naar schilderij in West-Fries Museum). Omschrift: JAN . PIETERSZOON . COEN . GRONDVESTER . VAN . NEDERLANDS . GEZAG . IN . NED . INDIE. Kz: de wapens van Hoorn, Coen en Batavia, omslingerd door een lint, waarop staat: HOORN, DISPEREERT NIET en BATAVIA. Daaronder tekst: HERINNERING AAN DE PLECHTIGE HERDENKING VAN JAN PIETERSZ. COEN IN ZIJN VADERSTAD HOORN 350 JAREN NA ZIJN GEBOORTE 1587-1937 (VOC-monogram).

Identificatie
Titel
Gedenkpenning geboortedag van Jan Pieterzoon Coen
Objectnummer
008628
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • gedenkpenning
  Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14422
Over
Onderwerpen
 • Numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
 • Verenigde Oostindische Compagnie
  Handelscombinatie die ten doel had handel te drijven op Zuid- en Oost-Azië en beschikte over publiekrechterlijke bevoegdheden, w.o. het recht militaire versterkingen aan te leggen en verdragen te sluiten, alsmede over een handelsmonopolie op de door hen bevaren gebieden; opgericht in 1602 door samensmelting van elkaar beconcurrerende zgn. Voorcompagnieën, waarvan het centrale bestuur werd gevormd door de Heren Zeventien; werd opgeheven in 1798 wegens hoge schuldenlast die werd overgenomen door de staat.
Vervaardiging
Maker
 1. J.J. van Goorn (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • brons
  Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 mei 1968
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen