Datering

VOC duit

Zilveren VOC duit geslagen in West-Friesland in 1756.

Vz: versierd VOC-monogram met haantje als muntmeesterteken erboven en jaartal 1756 eronder. Kz: gekroond wapen West-Friesland.

Identificatie
Titel
VOC duit
Objectnummer
021873
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • munt
  Geldstuk. Stuk metaal, veelal rond, voorzien van een stempel aan weerszijden, dat dient als ruilmiddel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
 • Verenigde Oostindische Compagnie
  Handelscombinatie die ten doel had handel te drijven op Zuid- en Oost-Azië en beschikte over publiekrechterlijke bevoegdheden, w.o. het recht militaire versterkingen aan te leggen en verdragen te sluiten, alsmede over een handelsmonopolie op de door hen bevaren gebieden; opgericht in 1602 door samensmelting van elkaar beconcurrerende zgn. Voorcompagnieën, waarvan het centrale bestuur werd gevormd door de Heren Zeventien; werd opgeheven in 1798 wegens hoge schuldenlast die werd overgenomen door de staat.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15976
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 28 maart 1992
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden