Datering

Lakenloodje

Een dubbel geklapt stuk lood met een stukje textiel ertussen. Lakenloodjes werden vrij algemeen gebruikt van de 14de eeuw tot de 18de eeuw als een middel om de kwaliteitscontrole op de gefabriceerde stoffen en als een manier op te controleren of de lokale belastingen betaald werden. Veel lakenloodjes zijn teruggevonden in de landen waar het Hollandse Laken naar toe geëxporteerd werd. Een vorm van het lakenlood is de zogenaamde sceaux â plateaux: deze bestaat uit twee loden schijven die met een smalle loden band verbonden zijn. Als het gebruikt wordt, worden de twee schijven naar elkaar toegevouwen bij de band met het laken ertussen (er zit in de ene schijf een pin en in de ander een gat die in elkaar vallen bij het vouwen). Het zegel (de opdruk) wordt dan door middel van een tang aangebracht.

Vz: wapen van Enkhuizen met een krans er om heen. Kz: tekst binnen cirkel: CONFORM - AMSTERDAM - 1608. Omschrift: * ANDERHALF * STAEL * VAN * ENCKHVSEN. Lood is wit uitgeslagen en bij het bevestigen van het lood zijn breuken in het lood ontstaan.

Identificatie
Titel
Lakenloodje
Objectnummer
004943
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • penning
  Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6518
Over
Onderwerpen
 • Numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • lood
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 13 augustus 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Enkhuizen
 • Andijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden