Datering

Prijspenning Instituut van admiraal Van Kinsbergen

Ereprijs van het Instituut van admiraal Van Kinsbergen te Elburg. Achtkant met ophangoog. Admiraal Van Kinsbergen stichter van de school (instituut) te Elburg voor jonge lieden ter voorbereiding op de Universiteit, krijgs- of zeemansstand of handel. Vanwege de grote liefhebberij voor het dragen van onderscheidingstekens bij Republikeinen wilde men dit wsl. ook bij jongeren stimuleren. Uitmuntende leerlingen kregen een erepenning ter onderscheiding. Van Kinsbergen woonde vanaf 1796 in Elburg. In 1798 zijn de eerste grondslagen voor het instituut gelegd.

Vz: gegraveerde tekst: 'De l'Institut d'ELBURG' (van(wege) het instituut van Elburg). Kz: gegraveerde tekst: Pour Application & Bonne Conduite (voor vlijt en goed gedrag).

Identificatie
Titel
Prijspenning Instituut van admiraal Van Kinsbergen
Objectnummer
006873
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • penning
  Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
 • prijspenning
  Algemene benaming voor de geslagen, gegraveerde of gegoten en aan beide zijden versierde metalen draagpenning, verstrekt alsonderscheiding, erepenning, prijs, beloning of aandenken. Hangt niet zelden aan een lintje. Bij de medaille kan een geschreven of gedrukte aankondiging behoren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14351
Over
Onderwerpen
 • Numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
Werk
Breedte
3.0 cm
Lengte
3.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • Gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 februari 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Elburg
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden