Datering
Maker Onbekend

Tafelornament in de vorm van een schaats, afkomstig van de Koninklijke Vereniging De IJsclub te Leeuwarden.

Tafelornament, hout. Gevromd als een grote, vooral brede schaats. midden in het 'voetbed' een lange uitsparing waarin een zinken voering is aangebracht. Met leren montuur en dichtgebonden met een geel-blauw lint. De schenkel is ter plaatse van de uitsparing verbreed. Op de schenkel is het opschrift: 'Koninklijke vereniging 'De IJsclub' opgericht 1850'. aangebracht. De schaats is gebeitst, de schenkel en knop zijn zilverkleurig geverfd.

Identificatie
Titel
Tafelornament in de vorm van een schaats, afkomstig van de Koninklijke Vereniging De IJsclub te Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-2011-139
Objecttype
 • Ornamenten
  Decoratieve vormen die behoren tot een gebouw of object, maar die niet essentieel zijn voor de constructie. Gebruik de term 'decoratie' met betrekking tot de methoden en technieken voor het aanbrengen van ornamenten. (AAT-Ned)
 • Bloempotten
  Houten bak waarin de bloem wordt opgevangen. (Molenwoordenboek)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022127
Over
Onderwerpen
 • Schaatsclubs
 • Leeuwarden
Werk
Breedte
28 cm
Hoogte
22.5 cm
Lengte
106 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden