Datering
Maker Onbekend

Inktstel in de vorm van een schaats.

Inktstel. Houten plateau op vier bolpootjes. de schuine zijden van het plateau inlegwerk van metaal. Aan de voorkant van het plateau een gleuf om pennen in te leggen. Daarachter dat houder van de inktpot en de zandstrooier. De houder heeft de vorm van een baanschaats. In het hout van de schaats is een vierkante uitholling waar de inktpot in kon staan. De zandstrooier kon met een draaibare metale klem worden vastgezet op de hak. Twee klemmen ontbreken evenals een van de opstaande randen voor de inktpot.
Het inktstel is gebruikt door de boekhouder van de Hervormde Kerkvoogdij van Kimswerd.

Identificatie
Titel
Inktstel in de vorm van een schaats.
Objectnummer
FSM-2005-068
Objecttype
 • Inktstellen
  Standaarden voor inktpotten en schrijfgerei. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020212
Over
Onderwerpen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
 • Kimswerd
Werk
Breedte
9.5 cm
Hoogte
6.7 cm
Lengte
24 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden