Datering
Maker Groot Brittannië

Mok met voorstelling van een 'Friesche Schaats', uit een set van zes mokken met afbeeldingen van schaatsen.

Mok. Aardewerk. Cilindrisch van vorm. Wit geglazuurd en voorzien van een opdruk in zwart, voorstellende een houten schaats met het bijschrift: 'Friesche Schaats'. Op de bodem van de mok het embleem van Zandstra Sport.
De mokken zijn gemaakt in opdracht van schaatsenfabrikant W.T. Zandstra te Joure (voorheen Sneek). De afbeeldingen van de schaatsen op de mokken zijn gebaseerd op afbeeldingen uit de schaatscatalogi van het museum. De firma W.Th. Zandstra was een sportzaak. De opeenvolgende generaties Zandstra waren meer schaatsenhandelaars dan schaatsenmakers. Er werden schaatsen in opdracht door anderen gemaakt, voorzien van merken die Zandstra had opgekocht. Ook werden verschillende schaatsonderdelen van derden door Zandstra in elkaar gezet en als Zandstra-schaatsen verkocht. Later vestigde Zandstra zich in Joure en ontwikkelde nieuwe typen schaatsen (bijvoorbeeld de easyglider).
litertauur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 115.

Identificatie
Titel
Mok met voorstelling van een 'Friesche Schaats', uit een set van zes mokken met afbeeldingen van schaatsen.
Objectnummer
FSM-1995-184-B
Objecttype
 • Mokken
  Een beker of mok is een kom, meestal van keramiek en met vaak een oor als handvat.(Wikipedia)
 • Serviezen
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025055
Over
Onderwerpen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Werk
Hoogte
10.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Groot Brittannië
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA