Datering
Maker Onbekend

Set van zes mokken met voorstellingen van Skûtsjes en Friese teksten.

Zes mokken. Aardewerk. Cilindrisch met een uitkragende lip. De mokken zijn wit geglazuurd en zijn voorzien van een opgedrukte kleurenafbeelding van een aantal skûtsjes waaronder de S.K.S. skutsjes van Sneek, Leeuwarden en Woudsend. Daarbij op iedere mok een andere Friestalig bijschrift: - Men moat it seil net heger lûke as de mêst - Men moat net mear ttúch opsette as it skip drage kin - Skippers skoftsje net as se sile kinne - In goed seeman kin wolris wiet wurde - Dy't yn't skipke sit moat meifarre - As't net sile wol moat men lavearje
De mokken zijn gemaakt in opdracht van schaatsenfabrikant W.T. Zandstra te Joure (voorheen Sneek). De firma W.Th. Zandstra was een sportzaak. De opeenvolgende generaties Zandstra waren meer schaatsenhandelaars dan schaatsenmakers. Er werden schaatsen in opdracht door anderen gemaakt, voorzien van merken die Zandstra had opgekocht. Ook werden verschillende schaatsonderdelen van derden door Zandstra in elkaar gezet en als Zandstra-schaatsen verkocht. Later vestigde Zandstra zich in Joure en ontwikkelde nieuwe typen schaatsen (bijvoorbeeld de easyglider).
litertauur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 115.

Identificatie
Titel
Set van zes mokken met voorstellingen van Skûtsjes en Friese teksten.
Objectnummer
FSM-2008-100
Objecttype
 • Mokken
  Een beker of mok is een kom, meestal van keramiek en met vaak een oor als handvat.(Wikipedia)
 • Serviezen
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021093
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Skûtsjesilen SKS
 • Leeuwarden
 • Sneek
 • Woudsend
Werk
Hoogte
10.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden