Datering
Maker Onbekend

Insigne in de vorm van een zilveren schaatsje.

Insigne in de vorm van een zilveren schaatsje. Friese schaats met hoge krul. De schaats hangt aan een rood-wit-blauw lint.
Het insigne zal gebruikt zijn als draagteken voor bestuursleden van een schaatsclub. Het is niet echter niet bekend van welke schaatsclub, maar waarschijnlijk was het een Sneker schaatsclub. Het insigne is namelijk afkomstig uit de Sneker familie Bouma. De schenker Dirk Bouma uit Oegstgeest is zoon van tandarts Albert Dirk Bouma uit Oegstgeest. De vader van Albert Dirk was Dirk Jetze Bouma, geboren 23 nov. 1865 en overleden 11 jan. 1938 te Sneek. Hij was vertegenwoordiger van Bartels Oliefabriek te Sneek. Hij was getrouwd met Grietje Alberda (Sneek 1871-1915). Hij ontwierp in 1911 het centerboard zeiljacht Novum. Hij was aktief in de zeilsport en in de schaatssport. In 1895 wordt hij genoemd als lid van de commissie die hardrijderijen om voedselprijzen organiseert. De ouders van Dirk Jetze Bouma waren Jetze Bouma (Sneek, 1836 - Warnsveld, 1911) en Grietje Bakker (1839-1924). Jetze Bouma was samen met zijn broer Nammen Gerben de opvolger in de meelfabriek G.N. Bouma en zonen van hun vader Gerben Nammen Bouma (1801-1879), die was gevestigd aan de Singel te Sneek.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 28 jan. 1895 en 2 feb. 1895. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, p. 25

Identificatie
Titel
Insigne in de vorm van een zilveren schaatsje.
Objectnummer
FSM-1996-081
Objecttype
 • Insignes
  Algemene term voor een onderscheidingsteken dat wordt opgespeld. Het is een materiële herinnering aan een gebeurtenis of draagteken dat rang, aanzien of verbondenheid aanduidt met een georganiseerde entiteit.Het kan tevens een afbeelding zijn van een groter object. Zo kan een profaan insigne verwijzen naar een korps van de strijdkrachten en een religieus insigne naar een vereniging, broederschap, een devotiebeeld of bedevaartsoord.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013708
Over
Onderwerpen
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
 • Schaatsclubs
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
3.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden