Datering
Maker Onbekend

Zilveren insigne in de vorm van een schaats met lint met daarop 'IJsclub Workum'.

Zilveren insigne in de vorm van een Friese schaatse. De schaats hangt aan een groen lint waarop in zwart is gedrukt 'IJsclub / Workum'.
Het insigne is afkomstig uit de familie van de echtgenoot van de schenkster, Jan Buwalda. Hij is op 28 november 1904 in Sneek is geboren en te Andijk overleden op 19 december 1993. Zijn vader was Jan Buwalda (waarschijnlijk geboren te Heeg en overleden te Workum) en zijn moeder Pietertje Koopmans (afkomstig uit Sneek). Zijn grootvader heette ook Jan Buwalda.

Identificatie
Titel
Zilveren insigne in de vorm van een schaats met lint met daarop 'IJsclub Workum'.
Objectnummer
FSM-1994-543
Objecttype
 • Insignes
  Algemene term voor een onderscheidingsteken dat wordt opgespeld. Het is een materiële herinnering aan een gebeurtenis of draagteken dat rang, aanzien of verbondenheid aanduidt met een georganiseerde entiteit.Het kan tevens een afbeelding zijn van een groter object. Zo kan een profaan insigne verwijzen naar een korps van de strijdkrachten en een religieus insigne naar een vereniging, broederschap, een devotiebeeld of bedevaartsoord.
 • Eretekens
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008913
Over
Onderwerpen
 • Schaatsclubs
 • Workum
Werk
Breedte
4.0 cm
Hoogte
4.0 cm
Lengte
4.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden