Datering
Maker Onbekend

Archiefkist van de Koninklijke Vereniging De IJsclub te Leeuwarden.

Archiefkist, eikenhout. Zijden verbonden door zwaluwstaartverbindingen. Het deksel scharniert op twee (moderne) scharnieren. Aan de voorzijde een slot. Op het deksel gekromde opschriften: 'IJS-CLUB' en 'LEEUWARDEN'. Daartussen twee messing knoppen waarin ooit een handvat heeft gedraaid.

Identificatie
Titel
Archiefkist van de Koninklijke Vereniging De IJsclub te Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-2011-138
Objecttype
 • Archiefkisten
  Goed vergrendelbare kist waarin archiefstukken worden bewaard.
 • Kisten
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022126
Over
Onderwerpen
 • Schaatsclubs
 • Leeuwarden
Werk
Breedte
48 cm
Hoogte
37 cm
Lengte
34 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA