Datering
Maker Onbekend

Archiefkist van de afdeling Oppenhuizen - Uitwellingerga van het Groene Kruis.

Archiefkist. Gelakt hout. Rechthoekig van vorm met bol, scharnierend deksel. In de voorkant van de kist een slot. Onder het sleutelgat een geschilderd groen kruis en in witte letters 'Archief'. De kist staat op twee dwars onder de bodem bevestigde standers. Aan de korte zijden twee metalen hengsels.

Identificatie
Titel
Archiefkist van de afdeling Oppenhuizen - Uitwellingerga van het Groene Kruis.
Objectnummer
FSM-1997-144
Objecttype
 • Archiefkisten
  Goed vergrendelbare kist waarin archiefstukken worden bewaard.
 • Kisten
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005475
Over
Onderwerpen
 • Oppenhuizen
 • Uitwellingerga
Werk
Breedte
37.0 cm
Hoogte
38.0 cm
Lengte
75.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden