Datering
Maker Theunis Abma

Model van het vissersbootje van Murk Abma uit Uitwellingerga.

Scheepsmodel. Blokmodel. Schaal onbekend. Eén mast met een fok en sprietzeil. De mast in ongestaagd en steekt in de mastbank. Ter hoogte van de mastbank twee lussen over het boord waarin de vaarboom gestoken kan worden bij wijze van spudpaal. Vlak voor de zwaarden aan weerszijden een roeipen. in het achterschip een bun die ook dienst doet als bank. Bij het model twee roeiriemen en een vaarboom.
Het model werd door Theunis Abma (1931-2019) in zijn jeugd gemaakt naar opmetingen van de vissersboot van zijn oom Murk Abma (1878-1947), beroepsvisser te Uitwellingerga.

Identificatie
Titel
Model van het vissersbootje van Murk Abma uit Uitwellingerga.
Objectnummer
FSM-2019-045
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025613
Over
Onderwerpen
 • Visserij
  Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
 • Uitwellingerga
Vervaardiging
Maker
 1. Theunis Abma
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden