Datering
Maker Onbekend

Model van een buigstelling.

Model van een buigstelling. Houten grondplaat bestrooid met fijn zand. Daarop twee bokken. De achterste is van hout en houdt de te buigen planken naar beneden. De voorste is van messing en is in hoogte verstelbaar. Onder de achterste en over de voorste bok twee eikenhouten planken. Vooraan zijn deze voorzien van een klamp die met een ketting is bevestigd aan een grondplaat. Onder de planken een stookplaats waarbij twee bossen brandhout. Naast de stookplaats een metalen emmer.
Op een buigstelling worden planken plaatselijk warm gestookt waardoor het mogelijk is een permanente buiging in de plank aan te brengen.

Identificatie
Titel
Model van een buigstelling.
Objectnummer
FSM-2012-003
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022196
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
9 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
35 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden