Datering
Maker I.G. de Visser

Educatief model van een boomstamkano.

Scheepsmodel van een boomstamkano. Blokmodel uit eikenhout. Schaal onbekend. Romp uit één stuk met vlakke bovenzijde, ronde kimmen en afgeronde stevens. De romp is uitgehold d.m.v. een beitel. Donker gebeitst.
Het model is vervaardigd voor de afdeling Educatie van het Fries Scheepvaart Museum als illustratie van het oudste type schepen. Er heeft geen bestaande kano als voorbeeld gediend. De oudst bekende exemplaren van boomstamkano's dateren uit ca. 8000 voor Christus. Boomstamkano's worden in sommige delen van de wereld nog steeds gebruikt.

Identificatie
Titel
Educatief model van een boomstamkano.
Objectnummer
FSM-2011-071
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022121
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
3.0 cm
Lengte
34 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. I.G. de Visser
Datering
Materiaal
  • Eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA