Datering
Maker Koninklijke Aardewerkfabriek Tichelaar

Tegeltableau met voorstelling van houtzaagmolen De Rat te IJlst.

Tegeltableau. 3x2 tegels. Beschilderd in blauw op wit. Voorstelling: houtzaagmolen De Rat te IJlst. Onderschrift: 'Familie Oppedijk / augustus 1988'. Linksonder het beeldmerk van de veraardiger van het tableau. Het tableau is ingelijst.
Het tegeltableau is afkomstig uit het kantoor van Houthandel Wed. W.J. Oppedijk te IJlst. In 1976 betrok de directie van de Houthandel een nieuw kantoor. Het oude kantoor aan de Zevenpelsen werd verlaten. De archieven werden afgestaan aan het Ryksargyf te Leeuwarden en de kantoorinventaris aan het Fries Scheepvaart Museum. De inventaris is van omstreeks 1860. Bij de verhuizing van 1976 werden een aantal objecten geschonken aan het Fries Scheepvaart Museum en in bruikleen afgestaan aan de houthandel ter plaatsing ervan in het nieuwe kantoor. Na diverse fusies met andere bedrijven is in 1998 de vestiging IJlst opgeheven en overgebracht naar Heerenveen. Toen zijn de in 1976 in bruikleen gegeven voorwerpen overgebracht naar het Fries Scheepvaart Museum. De houtzaagmolen De Rat is rond 1680 gebouwd in de Zaanstreek. In 1828 is de molen verplaatst naar IJlst. Eigenaar zijn dan Hessel Ates Vellinga en Willem Hotzes Ringnalda (getrouwd met Richtje Oppedijk). In 1852 worden Jan Jansz. te Velde en Gerben Ringnalda de nieuwe eigenaars. In 1859 verkoopt Ringnalda zijn deel aan Walles Melisz. Oppedijk. Hij koopt in 1868 de andere helft van de molen van de familie Te Velde. De molen blijft in bezit van houthandel Oppedijk. In 1960 wordt de stad IJlst eigenaar van de molen.
literatuur: - A. Bokma, Houtzaagmolen De Rat in IJlst (Leeuwarden, 1989) - Frits Boschma 'IJlster Allerlei Historische Eerste Stenen' in: It Dryltser Kypmantsje, jrg. 19 (1995), nr. 5, pp. 6-7. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1975-1976, pp. 29-30

Identificatie
Titel
Tegeltableau met voorstelling van houtzaagmolen De Rat te IJlst.
Objectnummer
FSM-1998-210
Objecttype
  • Tegeltableaus
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015903
Over
Onderwerpen
  • Houtzaagmolens
    De houtzaagmolens worden onderscheiden in paltrokken en bovenkruiers. Aan de hand van hetgeen ze zagen, kunnen ze verder ingedeeld worden naar wagenschot-, balken-, sommer- of lattenzagers. (Molenwoordenboek G.J. Pouw)
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
  • IJlst
Werk
Breedte
cm
Hoogte
27.5 cm
Lengte
40.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Koninklijke Aardewerkfabriek Tichelaar
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden