Datering
Maker Onbekend

Anonymus - Gouache. Gezicht op een kofschip in de haven van Napels, voor de Vesuvius.

Gouache. Scheepsportret. Gezicht op het kofschip De Jonge Hylke Tromp uit Woudsend in de haven van Napels. De kof heeft een Nederlandse vlag en met de nummervlag 204 van het Amsterdamse College Zeemanshoop. Het schip zeilt de haven in. Op de achtergrond is de vuurspuwende vulkaan Vesuvius te zien. Het onderschrift, dat door de schilder niet juist werd geschreven, luidt: 'D. JONGE HYLKE TRMP CAP. T.S. OLDENDORP Den 2 Septembre 1839'. Aan de linkerzijde is het papier verteerd. Voorts vochtvlekken, vraat door papiermot en verkleuringen.
Dergelijke schilderijen werden door plaatselijke schilders vervaardigd. Zij boden het de schippers te koop aan als souvenir. De moeder van de bruikleengeefster stamt uit de redersfamilie Tromp uit Woudsend. Het kofschip De Jonge Hylke Tromp is gebouw in 1820 en mat 195 ton. Het voer voor A.H. Tromp te WOudsend. Gezagvoerders: W. WIllems (1823-1834), T.S. Oldendorp (1835-1842). In 1842 is het verkocht.
Literatuur: - 'Kapitänsbilder Schiffsporträts' in' Altonaer Museum in Hamburg, Schausammlunden der Altonaer Museums, nr. 6 (z.p., z.j.), cat.nrs. 133, 134, 150, 165, 181. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1979, p. 19 - Horst Menzel, Smakken, Kuffen, Galioten, Drei fast vergessene Schiffstypen des 18. und 19. Jahrhunderts (Hamburg, 1997) - G.N. Bouma, Lijst van Nederlandse koopvaardijschepen.

Identificatie
Titel
Anonymus - Gouache. Gezicht op een kofschip in de haven van Napels, voor de Vesuvius.
Objectnummer
FSM-1979-135
Objecttype
  • Gouaches
    Schildering met dekkende waterverf op perkament of papier.
  • Scheepsportretten
    Getekende en/of geschilderde afbeelding van een schip; dergelijke 'kapiteinsprenten' (meestal een waterverftekening) werden vooral in de 19e eeuw dikwijls gemaakt op bestelling van kapiteins of reders.
  • Zeemanssouvenirs
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015735
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
  • Vesuvius
  • Napels
  • Italië
Werk
Breedte
cm
Hoogte
58.0 cm
Lengte
77.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden