Datering
Maker IJzerhouwer

Sabel van een marine-officier.

Sabel. Koperen gevest dat is versierd met een gegoten leeuwenkop en een uitgezaagde en gegraveerde marine-embleem (klaar anker met kroon) omgeven door acanthusloof. De handgreep is van ivoor. Het sabelblad is versierd met etswerk: embleem van de Marine, een fregat en acanthusloof. Bij de sabel hoort een schede van zwart leer met koperen punt en twee koperen manchetten met daaraan de draagringen.
In 1912 schonk S. Haagsma de sabel aan de Museumcommissie van 1912. De verdere herkomst van de sabel is niet bekend.

Identificatie
Titel
Sabel van een marine-officier.
Objectnummer
FSM-J-101
Objecttype
 • Sabels
  Een sabel is een slag- en steekwapen, onder meer gebruikt in de schermsport. (Wikipedia)
 • Blanke wapens
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010788
Over
Onderwerpen
 • Marine
  Refers generally to the body of warships under the control of a ruler, state, or nation. Modern usage aggregates a regularly organized seagoing force including ships, personnel, and equipment. Modern navies may comprise a variety of attack, supply, and repair vessels, naval bases and ports, and large administrative and maintenance organizations. (AAT)Verwijst in het algemeen naar het geheel van oorlogsschepen onder controle van een heerser, staat, of natie. In het moderne gebruik gaat het om een regelmatig georganiseerde zeemacht met schepen, personeel en uitrusting. Moderne marines kunnen bestaan uit een verscheidenheid aan aanvals-, bevoorradings- en reparatieschepen, marinebases en havens, en grote administratieve en onderhoudsorganisaties. (AAT)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
86.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. IJzerhouwer
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Leer
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
 • Ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden