Datering
Maker Ph. Jielof

Ph. Jielof - Schilderij. IJstafereel met schaatsers in Hindelooper streekdracht.

Schilderij. Olieverf op doek, later verstevigd met paneel. Wintertafereel. Gezicht op een bevroren gracht in Hindeloopen; ingevroren schepen, mannen en vrouwen in streekdracht op schaatsen en rechts een vrouw op een prikslede.
De voorstelling is ontleend aan een prentbriefkaart.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1965, p. 22

Identificatie
Titel
Ph. Jielof - Schilderij. IJstafereel met schaatsers in Hindelooper streekdracht.
Objectnummer
FSM-G-151
Objecttype
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004008
Over
Onderwerpen
 • Schaatsers
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
37.0 cm
Hoogte
24.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Ph. Jielof
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden