Datering
Maker Dirk Piebes Sjollema

Dirk Piebes Sjollema - Schilderij: landschap met marskramer.

Schilderij. Olieverf op doek. Landschap. Centraal een naar rechts afbuigende weg. Links een glooiend landschap met bomen en struiken. Geheel rechts een dode boom met afgebroken takken. Aan de rand van de weg zit in een verhoogde berm een marskramer. Op het tweede plan, rechts van het midden, een wandelend paar. Op de achtergrond een weiland met koeien en een dorp.
Dirk Piebes Sjollema. Geboren Terbandsterschans 6 juli 1760 en gestorven te Heerenveen 23 december 1840. Woonde en werkte in Heerenveen. Schilderde landschappen en zeegezichten. Hij was huisschilder en maakte schilderij uit liefhebberij. Stond bekend als patriot. Hij trouwde op 3 okt. 1799 met Sieuwke Heeres. Hun huwelijk werd niet in de kerk gesloten maat voor het gerecht. Ze woonden aan de Heerenwal 3 te Heerenveen (Nijehaske). In 1823 werd voor vier van zijn kinderen een akte van bekendheid opgemaakt. Waarschijnlijk was Sjollema doopsgezind. Zijn oeuvre bestond voornamelijk uit zeegezichten en scheepsafbeeldingen. Slechts enkele van zijn stukken zijn gesigneerd. Het schilderij stamt uit de familie van de schilder: Dirk Piebes Sjollema (1760-1840), Jelle Wiegers Ferwerda (1794-1874) en Hiltje Dirks Sjollema (1808-1904), Dirk Jelles Ferwerda (1837-1905) en Martha Wiepkes Walstra (1837-1886), Hiltje Dirks Ferwerda (1859-1948) en Hendrik Jan Volkers (1858-1903), Hendrik Volkers (1888-?) en Hendrika Dorgelo (?-?), Hiltje Volkers (1913-?) en J.A. ten Wolde (?-?), Henk ten Wolde

Identificatie
Titel
Dirk Piebes Sjollema - Schilderij: landschap met marskramer.
Objectnummer
FSM-2005-028
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Landschappen
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020158
Over
Onderwerpen
  • Lapkepoepen
Werk
Hoogte
92 cm
Lengte
95 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dirk Piebes Sjollema
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Doek
    Closely woven textile made in various weights, usually of flax, hemp, jute, or cotton, used especially for sails, tarpaulins, awnings, upholstery, bags, and as a support for oil painting. (Project Fotografie)Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden