Datering
Maker Louis Broeckaert

Marker meisjes

Marker meisjes in klederdracht. Zij zijn met elkaar in gesprek. Het linker meisje staat en heeft met haar handen in haar zij. De andere zit op een houten hekje en zien we op de rug. Het bloemmotief van haar rijglijf is zo goed te zien. Bij beide meisjes zijn de plooien in hun rokken goed vastgelegd doordat ze met een paletmes op het doek zijn aangebracht. Op de achtergrond het onderhuis van een bruin (geteerd) houten huis met geheel links de trap naar boven. Het geheel oogt modern expressionistisch. Het werk is ter plekke op Marken 'en plein air' gemaakt.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling Marker meisjes in klederdracht. Zij zijn met elkaar in gesprek. Het linker meisje staat en heeft met haar handen in haar zij. De andere zit op een houten hekje en zien we op de rug. Het bloemmotief van haar rijglijf is zo goed te zien. Bij beide meisjes zijn de plooien in hun rokken goed vastgelegd doordat ze met een paletmes op het doek zijn aangebracht. Op de achtergrond het onderhuis van een bruin (geteerd) houten huis met geheel links de trap naar boven. Het geheel oogt modern expressionistisch. Het werk is ter plekke op Marken 'en plein air' gemaakt.

Identificatie
Titel
Marker meisjes
Objectnummer
026315
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-90756
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Diepte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Louis Broeckaert (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 februari 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Nijmegen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden