Datering

Jeneverkruik, Jenever mannetje

Jeneverkruik/fles in de vorm van een mannetje - een Volendammer visser. Door de opkomst van Volendam als plek waar je als toerist aan Holland geweest moest zijn werd door Bols Jenever drinkende Volendammer vissers maar ook Volendammer meisjes in reclamecampagnes gebruikt. Dat gold voor affiches, emaille reclameborden maar ook voor jeneverkruikjes. Zie ook ZZM 022674 een litho van 3 jeneverdrinkende Volendammers gebruikt door Bols van Henri Cassiers. Het aardewerken jenever mannetje is uit de tijd dat massatoerisme opkomt.

Jeneverkruik/fles in de vorm van een mannetje - een Volendammer visser. De visserman draagt een roze-rode hemd en blauwe halsdoek, bruine broek, oranje klompen en een zwarte ruige muts. Hij houdt een wit (Bols) kruikje in zijn hand. Het mannetje heeft een hoofd dat als stop fungeert, het bestaat uit een kurk en een aardewerk hoofd.

Identificatie
Titel
Jeneverkruik, Jenever mannetje
Objectnummer
026288
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kruik
    HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-90056
Werk
Breedte
11.0 cm
Hoogte
26.0 cm
Diepte
7.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • kurk
    De buitenste schors van een eik, Quercus suber, die groeit in mediterrane landen. Kurk wordt gebruikt om onder andere stoppen voor flessen en drijflichamen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Met een mal gieten
    Giettechniek voor metalen waarbij een gesmolten metaal (zoals zink, lood of een aluminiumlegering) in een vorm wordt geperst. (AAT)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 februari 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Roermond
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden