Datering
Maker Onbekend

Kruik, gevonden in de Havenstraat te Sneek met als inhoud Spaanse munten.

Kruik. Lichtgrijs aardewerk. Versierd met stempelindrukken, relief: geribd, gearceerd en blad- en bloemmotieven.
De kruik werd in 1947 door een medewerker van Gemeentewerken Sneek gevonden in de Havenstraat te Sneek, bij het maken van een muurtje. In de kruik zat een zilverschat: voornamelijk Spaanse realen. Bij de heropening van het Fries Scheepvaart Museum in 1947 werd het kruikje door burgemeester Rasterhoff van Sneek aan het museumbestuur overhandigd, met de belofte dat de munten later eveneens geschonken zouden worden. De munten zijn opgenomen onder de inv.nrs. MP-037 t/m/ MP-178. Het aardewerk is van het soort dat te Siegburg (Duitsland) werd gemaakt.
literatuur: - H.E. van Gelder, 'De vondst Sneek in 1947' in: Jaarboek voor Munt en Penningkunde, pp. 112-114 - Sneeker Nieuwsblad 13 juni 1947. - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1947 - Wilhem Bers 'Siegburger Krüge, in Holland gefunden' in: Heimatblätter des Siegkreises 27 (1959) heft. 77, pp. 89-90.

Identificatie
Titel
Kruik, gevonden in de Havenstraat te Sneek met als inhoud Spaanse munten.
Objectnummer
FSM-L-218
Objecttype
 • Kruiken
  HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
 • Munten
  Geldstuk. Stuk metaal, veelal rond, voorzien van een stempel aan weerszijden, dat dient als ruilmiddel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013733
Over
Onderwerpen
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
15.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden