Datering
Maker

Kruik

Gedetailleerde beschrijving

Omgekeerd peervormig lichaam, cilindervormige hals met staand oor.; Versiering: blauw; florale decoratie in een omlijsting met geschulpte rand. Ingekraste horizontale banden.; Geschilderd merk: 3, eronder 4 erachter K. Kruik van grijs steengoed op een vlakke afgedraaide voet (er zijn wat maansikkelvormige ringen aan de onderzijde). Hij is van met zoutglazuur overtogen steengoed, dat men gewoonlijk 'Keuls' pleegt te noemen. Er is een oor en een 5,5 cm wijde halsopeningen zonder verdikte rand, waaromheen twee donkerblauwe banen zijn aangebracht. Ook is aan de voorzijde -wanneer de kant van het oor achterzijde wordt genoemd- een versiering in donkerblauw van een groot ovaal, door een rand omgeven, waarbinnen een tak met bladeren en bloemen is aangebracht ook in blauw. Er staat bij het oor een maat aangeven 3/4 K. Vermoedelijk weergevend de inhouden: 3/4 kan. De aanzetten van het oor zijn blauw omlijnd. Deze kruik wordt ook wel aangeduid als Keuls aarderwerk.

Identificatie
Titel
Kruik
Objectnummer
004298
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kruik
    HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-963
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • steengoed
    Steengoed of gres is een vorm van keramiek, dat wordt gemaakt van een kostbare kleisoort - gresklei- die kan worden afgebakken bij hogere temperaturen (1200-1300°C); hierbij versintert de klei, nadat keukenzout of soda aan het bakproces is toegevoegd. Het product is geschikt voor het bewaren van vloeistoffen doordat het materiaal niet poreus is. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken. Goede klei voor deze producten is: kaolien (China-clay), een fijne witbakkende kleisoort.Hard en dicht keramisch product, overgangsvorm tussen aardewerk en porselein. Als gevolg van de sterke sintering is de poreusheid zeer laag. Sedert XI toegepast voor gebruiksvoorwerpen (Steinzeug). Dit materiaal werd ook als vloersteentje gebruikt, onder meer rond stookplaatsen. In de Achterhoek zijn die bekend onder de naam potscheur en aan de andere zijde van de Duitse grens als esterkes. Zij zijn gemaakt in Stadtlohn en Vreden. Ook in Zuid-Limburg werden ze gebruikt; hier zijn ze afkomstig uit Raeren bij Aken. Sedert XIX is het materiaal veel gebruikt voor afvoerbuizen, lekdorpeltegels ( lekdorpel) e.d., voorzien van een bruine laag zoutglazuur. (Haslinghuis)Steengoed is een nogal grof soort ceramiek dat gedeeltelijk is gesinterd door verhitting tot ca 1250ºC, maar dat een zekere porositeit heeft behouden. (Conservation Dictionary)
  • zoutglazuur
    Een transparant, glasachtig keramiekglazuur met een kenmerkend onregelmatig oppervlak dat wordt verkregen door keukenzout de hete bakoven in te gooien. (Zuiderzeemuseum)
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden