Datering
Maker Plateelbakkerij Zenith

Jeneverkruik in vorm van Volendammer vrouw

Jeneverkruikje in vorm van een Volendammer vrouw. Zij heeft een Bols fles in haar handen. Zij heeft een hoofd dat als stop fungeert, het bestaat uit een kurk en een aardewerk hoofd. Bols maakt sinds 1575 likeuren uit hoogwaardige natuurlijke ingrediënten zoals kruiden, specerijen en vruchten. In 1664 breidt de familie Bols haar expertise op het gebied van stoken uit en begint met de productie van de beroemde Hollandse drank: jenever. Deze wordt gemaakt door rogge, graan en tarwe te fermenteren, drie maal te distilleren in koperen ketels en te vermengen met jeneverbes- en andere botanische distillaten. Doordat Volendam steeds meer ‘the place to be’ werd voor toeristen die Nederland bezochten, speelde de firma Bols daar handig op in door Volendammer vissers en meisjes in reclamecampagnes te gebruiken. We zien ze op affiches en emaille reclameborden maar ook in de vorm van jeneverkruikjes. Het zijn bijzondere ‘Holland’ souvenirs gemaakt bij de Goudse plateelbakkerij Zenith.

Gedetailleerde beschrijving

Jeneverkruikje in vorm van een Volendammer vrouw. Zij draagt een zgn. streepte rok, zwart schort met gebloemd bovenstukje, een witte muts en gele klompen. Zij heeft een Bols fles in haar handen. Zij heeft een hoofd dat als stop fungeert, het bestaat uit een kurk en een aardewerk hoofd. Het woord plateel is afgeleid van het Oud-Franse woord platel, dat platte schotel betekende. Vanaf de zeventiende eeuw gebruikt men het woord plateel voor al het beschilderde Hollandse majolica en Delftse faience. Dit aardewerk werd apart benoemd om het te kunnen onderscheiden van het Chinese porselein. Tegenwoordig wordt al het poreuze aardewerk, gevormd in mallen, al dan niet beschilderd en voorzien van een laagje glazuur, met het woord plateel aangeduid. Bron: wikipedia

Identificatie
Titel
Jeneverkruik in vorm van Volendammer vrouw
Objectnummer
026290-02
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kruik
  HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-91216
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Genotmiddel
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
26.0 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Plateelbakkerij Zenith (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
Techniek
 • Gieten van klei
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 januari 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Boskoop
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden