Datering

Vuurbakenlood Suyderzeese vuurbakens

Schepen waren verplicht vuurgeld te betalen. Als kwitantie kregen ze een zogenaamd vuurbakenloodje. Van het geld werden vuurbakens en -torens gebouwd en onderhouden. Voor de binnenscheepvaart op Amsterdam vanaf de westelijke waddeneilanden zijn in het begin van de zeventiende eeuw drie vuurtorens gebouwd: bij Durgerdam, op Marken en bij de Gelderse Hoek bij Enkhuizen.

Beeldzijde drie vuurtorens met langs de rand de tekst: SUYDERZEESE VUURBAKENS; keerzijde het wapen van Holland en langs de rand de tekst: WEST ... IN HOLLE 1723. [tekst onduidelijk leesbaar door invloed grondzuren. Bodemvondst te Lexmond.

Identificatie
Titel
Vuurbakenlood Suyderzeese vuurbakens
Objectnummer
022812
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • bakengeld
    Het geld dat door inkomende en uitgande schepen betaald wordt voor het onderhoud van de bakens; als bewijs voor betaling wordt een loden penninkje (bakenlood, vroonlood enz.) uitgegeven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8621
Over
Onderwerpen
  • Numismatiek
    Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 27 september 2000
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zuiderzee
  • Lexmond
  • Lexmond
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden