Datering

Gildepenning van het turfdragersgilde

Gildepenning van het turfdragersgilde te Amsterdam. Het turfdragersgilde is in 1619 opgericht en de arbeiders bestonden uit 4 ploegen: Turfdragers, turfhevers, turfvulsters en turfraapsters. De gewone draagpenning van de turfdragers is van geel koper, gegoten en doorboord.

Vz: gegraveerde tekst: TVRF DRAGERS - GILT in dubbele gegraveerde cirkel. Kz: een gegraveerde mand in dubbele gegraveerde mand. Daaromheen 3 inkepingen (andere exemplaren zijn vaak doorboord).

Identificatie
Titel
Gildepenning van het turfdragersgilde
Objectnummer
021876
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • gildepenning
  Penning door een ambachtsgilde uitgegeven, vaak met gildekenmerken, naam of letters van een gildelid en/of gildenummer. Diende als bewijs van lidmaatschap en/of aanwezigheid bij gildeactiviteiten.
 • numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
 • turfhandel
  Handel in gewonnen turf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12189
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 28 maart 1992
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden