Datering
Maker Valentijn Bing

Provincie Overijssel.

Klederdrachtprent.

Gedetailleerde beschrijving

Klederdrachtprent. Samenstelling van 5 afzonderlijke voorstellingen die niet genummerd zijn.; [1] Linksboven kop en schouders van een vrouw, op de rechter zij gezien. De vrouw draagt een hals- of omslagdoek en een kap die onder de kin vastgebonden is.; [2] Middenboven een half-figuur van een vrouw, van voren gezien. De vrouw draagt een rok of schort en een jakje met vierkante halsopening waaronder een lijfje. Op het hoofd draagt de vrouw een kap met een oorijzer.; [3] Rechtsboven een muil of slipper.; [4] Rechtsmidden kop en schouders van een vrouw, op de rug gezien. De vrouw draagt een kap met afhangende linten.; [5] Onder twee vrouwen bij een hek in een landschap, hele figuren. De linker vrouw schuin van achteren op de rechter zij gezien, de rechter vrouw van voren gezien. Rechts op de achtergrond water met een open boot en op de achtergrond een oever met een boerderij. De linker vrouw is gekleed in een rok, jak en schort, een halsdoekje rond de nek en een ondermuts met oorijzer op het hoofd. De rechter vrouw draagt hetzelfde als de linker vrouw.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt del.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XXVI.

Identificatie
Titel
Provincie Overijssel.
Objectnummer
008403-07
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8562
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
58.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch , Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden