Datering
Maker Valentijn Bing

Provincie Groningen

Klederdrachtprent uit: Nederlandsche Kleederdragten

Gedetailleerde beschrijving

Klederdrachtprent. Samenstellig van 6 afzonderlijke voorstellingen.; [1] Linksboven een sieraad.; [2] Middenboven een half-figuur van een vrouw, gekleed in een japon met op het hoofd een oorijzer en kap met geplooide achterstrook en hoofdsierraden.; [3] Rechtsboven kop en schouders van een vrouw, schuin van achteren op de rechter zij gezien. De vrouw draagt op het hoofd een ondermuts en oorijzer.; [4] Rechtsmidden een sieraad.; [5] Rechtsonder een borststuk van een vrouw, schuin van voren op de rechter zij gezien, met een halsdoek om in de japon of het lijfje en op het hoofd een ondermuts en oorijzer.; [5] Linksonder een man en vrouw schaatsend op het ijs. De man heeft een pikhaak over de linker schouder en is gekleed in een kniebroek, jasje, vest en hemd, een halsdoek rond de nek en een pet op het hoofd. De vrouw draagt een japon met jasje en een kap met daarover een muts op het hoofd.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XLVI.

Identificatie
Titel
Provincie Groningen
Objectnummer
008403-26
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4332
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
Werk
Breedte
42.6 cm
Hoogte
58.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden