Datering
Maker Valentijn Bing

Provincie Noord-Braband

Klederdrachtprent.

Gedetailleerde beschrijving

Klederdrachtprent. Samenstelling van 9 afzonderlijke voorstellingen, waarbij de figuren genummerd zijn met de cijfers 1 tot en met 12.; [1] Linksboven een heupstuk van een vrouw, genummerd 2.; [2] Middenboven een voorstelling van twee mannen in een landschap, de linker man genummerd 9, de rechter 7.; [3] Rechtsboven twee vrouwen, half-figuren, de rechter met een mand aan de arm; de linker vrouw genummerd 11 en de rechter vrouw 12.; [4] Midden, boven een half-figuur van een vrouw, op de rug gezien, niet genummerd.; [5] Midden, onder een heupstuk van een vrouw met een mand aan de linker arm, genummerd 6.; [6] Linksmidden twee vrouwen, half-figuren, op de rug gezien, de linker genummerd 4 en de rechter 5.; [7] Rechtsmidden een half-figuur van een vrouw, genummerd 3.; [8] Linksonder een vrouw staande op een bruggetje in een landschap, genummerd 1.; [9] Rechtsonder kop en schouders van een man met pijp, op de rug gezien, genummerd 8.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: Braet von Überfeldt & V. Bing, del.; r.o. Lith: van Desguerrois & Co.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: VI.

Identificatie
Titel
Provincie Noord-Braband
Objectnummer
008403-16
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5342
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
27.1 cm
Hoogte
34.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt ()
 3. Ruurt de Vries ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Noord-Brabant
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch , Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden