Datering
Maker Valentijn Bing

Provincie Friesland

Klederdrachtprent uit: Nederlandsche Kleederdragten, naar de natuur geteekend door / Valentijn Bing en Braet von Ueberfeldt. = Costumes des Pays-Bas, Dessinés d' après nature par V. Bing et Braet von Ueberfeldt. - Amsterdam, Frans Buffa en Zonen, [1850-]1857

Gedetailleerde beschrijving

Klederdrachtprent. Samenstelling van 8 afzonderlijke voorstellingen van vrouwen in Friese drachten. De afzonderlijke voorstellingen zijn niet genummerd.; [1] Linksboven een staande vrouw, hele figuur, schuin van voren op de rechter zij gezien, met het hoofd 3/4 van links. De vrouw draagt een rok en een schort waarover een doek hangt een rijglijfje en een zondoek op het hoofd.; [2] Middenboven een heupstuk van een vrouw, van voren gezien, met het hoofd 3/4 van rechts. De vrouw draagt een rok en lijfje en heeft een kap op het hoofd waar over een sluier hangt. Op het voorhoofd is duidelijk een voorhoofdsnaald zichtbaar.; [3] Rechtsboven een borststuk van een vrouw, schuin van voren op de rechter zij gezien, met het hoofd en profil van links. De vrouw draagt een lijfje met een halsdoek en draagt over de kap met geplooide achterstrook een platte strohoed op het hoofd.; [4] Rechtsmidden kop en schouders van een vrouw, met het hoofd 3/4 van links. De vrouw draagt een lijfje waarin een halsdoek en heeft een hoofddoek om het hoofd geknoopt.; [5] Linksonder kop en schouders van een vrouw, en profil van rechts. De vrouw draagt een lijfje en heeft een ondermuts waarover het oorijzer op het hoofd.; [6] Middenonder links een staand meisje, hele figuur, van voren gezien. Het meisje draagt een rok, schort en lijfje en heeft een tot kap gevouwen doek op het hoofd. Aan de rokband hangt een rammelaar die het kind in de linker hand houdt.; [7] Middenonder rechts een staande vrouw, hele figuur, van voren gezien. De vopruw is geheel in het zwart gehuld, zij draagt een zwarte rok en een zwart schort en een zwarte doek over de muts en rond het midden, die met de handen vastgehouden wordt.; [8] Rechtsonder een borststuk van een vrouw, van voren gezien. De vrouw draagt een lijfje en een halsdoek en heeft op het hoofd een kap met hoofdsierraden waarop zij een hoge zwarte hoed draagt.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt del.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XLIV. Afgescheurde linker bovenhoek gerestaureerd (aangevuld).

Identificatie
Titel
Provincie Friesland
Objectnummer
008403-51
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15852
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
34.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden