Datering

Poppenwagen

Poppenwagen met bak van wilgenteen en houten onderstel. De vooras is draaibaar, er is een trekstang aan bevestigd met houtsnijwerk aan het uiteinde, op de achteras is een houtsnijwerk met het wapen van Enkhuizen in goudverf aangebracht Drie houtbewerkte staanders (een is afgebroken) houden de bak op zijn plaats. De wilgentenen bak is aan de onderkant dicht en aan de bovenkant opengevlochten.

Identificatie
Titel
Poppenwagen
Objectnummer
B000525
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pop
  Beeldjes die mensen of dieren voorstellen, inclusief maar niet uitsluitend de figuurtjes die bedoeld zijn als speelgoed voor kinderen, vooral meisjes, of als verzamelobjecten voor volwassenen.
 • speelgoed
  Objecten oorspronkelijk gemaakt als speelgoed.
 • kinderwagen
  Verschillende voertuigen op wielen die vooral zijn bedoeld voor het vervoer van kleine kinderen; kunnen geduwd of getrokken worden en zien er vaak uit als een wagen of een rijtuig. Gebruik 'wandelwagens' voor voertuigen die vooral zijn ontworpen om kinderen in voort te duwen die rechtop zitten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5972
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • riet
  Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
 • iepenhout
  Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 25 september 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden