Datering

Poppenstoel

Poppenstoel

Gedetailleerde beschrijving

Vurehouten zeskantig poppestoeltje, met een losse voorkant, zitting en bovenblad. De rug is bekleed met zeildoek. De rug van het stoeltje loopt door in de twee achterpoten. De voorste twee poten zijn gegolfd. De voorkant bestaat uit een los schuifje welke van bovenaf in twee groeven geschoven kan worden. Het bovenblad heeft een opstaand randje en kan met geelkoperen schuifjes vastgezet worden. Het zitgedeelte wordt op een houten rand geplaatst. Het zeildoek is door middel van witte glazen knopjes aan de leuning vastgespijkerd. De buitenkant is geheel gehout, de binnenkant is gebeitst. Achterkant is bijna in tweeen gebarsten, bovenin zijn twee metalen knoppen bevestigd voor ophanging. Een deel van de zijkant ontbreekt.

Identificatie
Titel
Poppenstoel
Objectnummer
004781
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pop
  Beeldjes die mensen of dieren voorstellen, inclusief maar niet uitsluitend de figuurtjes die bedoeld zijn als speelgoed voor kinderen, vooral meisjes, of als verzamelobjecten voor volwassenen.
 • stoel
  Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-652
Werk
Breedte
24 cm
Hoogte
56 cm
Diepte
20.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 7 juni 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Alkmaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden