Datering
Vervaardiger

Haardfiguur

Uitgebreide beschrijving

in contour uitgezaagd meisje in klederdracht. Op de achterkant zijn drie dwarsregels bevestigd, een haaks op de figuur geplaatste voet waardoor de figuur kan staan. De zijkanten van de figuur zijn naar achteren toe afgeschuind. Beschildering: de haardfiguur stelt een meisje in Marker klederdracht voor, met in haar handen een breiwerk van zwarte wol op vier pennen. Het meisje heeft op haar hoofd een wit kapje met daaroverheen een gebloemd mutsje. Verder heeft het meisje een gebloemd lijfje aan, deels wit-blauw gestreepte en deels rood-bruine mouwen en een rok die blauw zwart is met een gestreepte rand boven- en onderaan. Het meisje heeft klompen aan haar voeten. De achterkant van de haardfiguur is donkerbruin geschilderd.

Identificatie
Titel
Haardfiguur
Objectnummer
008910 /a
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pop
  Beeldjes die mensen of dieren voorstellen, inclusief maar niet uitsluitend de figuurtjes die bedoeld zijn als speelgoed voor kinderen, vooral meisjes, of als verzamelobjecten voor volwassenen.
 • mensenfiguur
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11400
Werk
Breedte
53.0 cm
Hoogte
93.0 cm
Diepte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden