Datering

Staverse jol

Staverse jollen zien er anders uit dan de meeste oorspronkelijk Nederlandse scheepstypen. Ze hebben een spiegel en een lange doorlopende kiel in plaats van zijzwaarden.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen, op standaard. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op spanten gebouwd TUIGAGE: mast(en) met staand want: 1mast, zwart boven de hommer, wit beslag, met massieve voorstag. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: wit, met genaaide banen // achterlijk en aangenaaide lijken, 2 rijen reefogen waarvan 1 met knuttels, 4 rakbanden, rechte gaffel met kloten, enkele schoot, piekeval, klauwval, halstalie, gaffelgaarde. STAGFOK: wit, met genaaide banen // achterlijk en aangenaaide lijken, 1 rij reefknuttels, 5 koperen leuvers, val, 2 schoten. KLUIVER: wit, vliegend, met genaaide banen // achterlijk en aangenaaide lijken, val, 1 schoot, hals op traveller op kluiverboom. ROMP: naturel, zwart onder de waterlijn, grijs binnenboeisel, groene achterdoft. Kielbalk, totaal 11 gangen, snars aan bb. naast de voorsteven, losse vlonders, grijze vlonders onder de voorplecht. De voorplecht is aan de voorzijde scharnierend en kan omhoog gezet worden aan de zijkanten van de voorplecht zit zeildoek, zodat bij het optillen een tent ontstaat. ROER: aangehangen, naturel, zwart onder de waterlijn, groene kop, groen helmhout met zwarte greep, 2 vingerlingen, zwart beslag. GRONDTAKEL: vierarmige dreg met tros. VERBLIJVEN: Het vooronder kan tot een tent omgebouwd worden door de voorplecht op te tillen. AAN/OP DEK: 2 roeidollen. LOSSE ONDERDELEN: hoosvat, vaarboom, 1 roeiriem, 2 groene helmhouten, 5 losse luiken die mogelijk bij een ander model horen. VLAGGEN EN WIMPELS: rode vaan in de masttop. STANDAARD/VITRINE: 1 bijpassende houten standaard.

Identificatie
Titel
Staverse jol
Objectnummer
004179
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • Staverse jol
  Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5740
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
90.0 cm
Lengte
84.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1 januari 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Stavoren
 • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae