Datering
Maker D. Huismans

Staverse jol

Staverse jollen zien er anders uit dan de meeste oorspronkelijk Nederlandse scheepstypen. Ze hebben een spiegel en een lange doorlopende kiel in plaats van zijzwaarden.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: waterlijnmodel, in visserijmaquette, zet ansjovisnetten. Schaal:ca. 1:20. Techniek:stapelmethode. TUIGAGE: getuigd met opgedoekt grootzeil en gegeide fok. mast(en) met staand want: 1 strijkbare mast, zwarte top, met 2 klampen aan weerszijde, massieve voorstag. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: wit, rechte gaffel, geen giek, banen // aan achterlijk, 4? rakbanden, klauwval, piekeval, schoot?, hals?,STAGFOK: gegeid, wit, banen // aan achterlijk, 5 leuvers, 2 schoten. KLUIVER: alleen kluiverboom met traveller en val aanwezig. VISGEREI: zet staand want (haring-, reep-, of ansjovisnetten. (ZZM 004205); ROMP: bruin, binnenzijde boeisel grijs, 1 kruisklamp aan sb. op het voordek. 2 bolders; aan weerszijden aan de binnenzijde midscheeps, bij spiegel aan weerszijde een korvijnagel. Groen bankje tegen de spiegel. los voordek. ROER:aangehangen, 2 vingerlingen, naturel, groene kop, groen helmhout, zwart handvat. VERBLIJVEN:vooronder, geen deur etc. LOSSE ONDERDELEN: zwart onderstuk van een roer met een vingerling. Hoort waarschijnlijk niet bij dit model. VLAGGEN EN WIMPELS: rode driehoekige vaan in masttop.

Identificatie
Titel
Staverse jol
Objectnummer
006432
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Staverse jol
    Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-859
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
53.0 cm
Lengte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. D. Huismans (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
museum 1 januari 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen