Datering
Maker J.S. (Zandvoort) Wiegersma

Staverse Jol 'Starum'

De Staverse Jol 'Starum' Waar vanaf 1934 tot 1951 de heer M. Welgemoed uit Drachten de eigenaar was. De schipper staat op het voordek naar het water van de Monniken Greppel te kijken.

Identificatie
Titel
Staverse Jol 'Starum'
Objectnummer
F045939
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-56904
Over
Onderwerpen
  • Staverse jol
    Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. J.S. (Zandvoort) Wiegersma (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
Licentie
BY-SA