Datering

Staverse jol

Staverse jollen zien er anders uit dan de meeste oorspronkelijk Nederlandse scheepstypen. Ze hebben een spiegel en een lange doorlopende kiel in plaats van zijzwaarden

Gedetailleerde beschrijving

NAAM/NUMMER: ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen, op standaard. Schaal: ca. 1:10.Techniek: op spanten gebouwd.TUIGAGE: spriettuig. mast(en) met staand want:. naturelle ongestaagde mast, zwart boven de hommer, wit beslag. ZEILEN: bruin, met aangenaaide lijken en genaaide banen // achterlijk.. zeilen met rondhouten en lopend want: SPRIETZEIL: blanke spriet, 4 rakbanden, val, halstalie, schoot op nagel. STAGFOK: vliegend, val, hals met haak op steven, 1 schoot belegd op kruisklamp. KLUIVER: vliegend, val, hals met haak op kluiverboom, 1 schoot op klamp.. ROMP: naturel, gladboordig, 9 gangen, zwart onder de waterlijn, grijs binnenboeisel, groene achterdoft met luikje, bruine vlonders.ROER: aangehangen, 2 vingerlingen, naturel, zwart onder de waterlijn, groene kop, groen helmhout. GRONDTAKEL: snars aan bb. naast steven. AAN/OP DEK: roeidol aan bb. op het boeisel. LOSSE ONDERDELEN: 1 pikhaak, 1 roeiriem, 1 hoosvat. STANDAARD/VITRINE: bijbehorende houten standaard. 1993: standaard hoort niet bij dit model.; 1996: de genummerde standaard past prima bij het model.

Identificatie
Titel
Staverse jol
Objectnummer
004178
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Staverse jol
    Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2374
Werk
Breedte
29.0 cm
Hoogte
65.0 cm
Lengte
70.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1 januari 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Stavoren
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae