Datering
Maker N.J. Steltenpool

Schouw van de boeier 'Almeri'

Een schouw, onderdeel van het interieur van de boeier 'Almeri'. De haardplaat heeft een maritiem tafereel, mannen in een sloep. Twee vechtende ossen sieren voorkant kachel.

Identificatie
Titel
Schouw van de boeier 'Almeri'
Objectnummer
F028748
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-43108
Over
Onderwerpen
  • Haard
    Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
  • Haardplaat
    Gietijzeren plaat tegen de achtermuur van een open haard. Veelal versierd met een reliëf dat in een religieuze (maar ook in een profane) omgeving een bijbelse voorstelling kan zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Sierkunst
    Kunst die tot doel heeft aan (gebruiks)voorwerpen een sierlijke vorm te geven; versierde voorwerpen, ornamenten e.d.
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Boeier
    Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.A round-built inland vessel, which lent itself to many uses and was widely used, among other things, for private transportation, as a market vessel, vcoor church attendance, transportation, pleasure boating and the like) (MARDOC)One of the most typical Dutch pleasure craft that entered service under various forms during the 17th century. It is generally characterized by its round shapes and its length-width ratio of 3:1. The yacht carries a so-called buoy rig also known as mizzen rig with a mainsail with curved gaff and boom, while the staysail is held out on a bottlenose rudder, the jib on a jib boom. The swords were broad and rounded. Boeiers were pre-eminent luxury ships, often beautifully decorated with carving and carving. They are still sailing today.Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. N.J. Steltenpool (museumfotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Sneek

, –

Trefwoorden