Datering
Maker G. Dijkgraaf

Veluwsch Binnenhuisje

Vrouw in donkere klederdracht in interieur voor een ijzeren open haard met een haardplaat waarop een ketel is geschilderd boven de vuurplaats.

Identificatie
Titel
Veluwsch Binnenhuisje
Objectnummer
F017600
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35776
Over
Onderwerpen
  • Woninginrichting
    Objecten oorspronkelijk gemaakt voor het faciliteren van menselijke activiteit en te voorzien in lichamelijke behoeften in het algemeen door het leveren comfort, gemak en veiligheid.
  • Haard
    Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
  • Haardplaat
    Gietijzeren plaat tegen de achtermuur van een open haard. Veelal versierd met een reliëf dat in een religieuze (maar ook in een profane) omgeving een bijbelse voorstelling kan zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. G. Dijkgraaf (uitgever)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden