Datering
Vervaardiger onbekend

Spakenburg Binnenhuisje

Twee poserende vrouwen in zomerdracht in traditioneel interieur (mogelijk museumopstelling). Bij de schouw met tegeltableau's een knielende vrouw met witgebloemde kraplap en wit schort met gatbanden. Zittend bij een wieg met Spakenburgs wiegekleed een vrouw met donkere kraplap. Op schoot een kussen.

Identificatie
Titel
Spakenburg Binnenhuisje
Objectnummer
F016976
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35197
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
 • woninginrichting
  Objecten oorspronkelijk gemaakt voor het faciliteren van menselijke activiteit en te voorzien in lichamelijke behoeften in het algemeen door het leveren comfort, gemak en veiligheid.
 • haard
  Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
 • smuiger
  Bepaald type schouw in de Zaanstreek, meestal bekleed met bijbeltegels. Deze tegels werden voornamelijk geschilderd in Amsterdam, veelal naar prentjes van Pieter Schut of Jan Luiken. De smuiger komt wel voor in consistoriekamers. (Religieus Erfgoedthesaurus)Smuigers zijn rookvangers met rookkanaal, lager dan schouwen en vaak betegeld. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden