Datering

Boeier "Almeri" in Oosterhaven

Boeier "Almeri" in Oosterhaven te Enkhuizen. Deze boeier heeft enige tijd in de museumhaven gelegen. Het interieur is door de toenmalige scheepsbouwer de Jonge eruit gesloopt. Nadat het in een huis in de Westerstraat in Enkhuizen was gebruikt is het vervolgens naar het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek gegaan. De romp is via Leidschendam in Amsterdam bij Werf 't Kromhout gesloopt. Enkele spanten en de achterbanken zijn daar bewaard gebleven.

Identificatie
Titel
Boeier "Almeri" in Oosterhaven
Objectnummer
F001183
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-27626
Over
Onderwerpen
  • Boeier
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen