Datering

Halsdoek voor vrouw

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt.Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje, met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen, voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje; voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart, voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. witte; doekje met rood voor Pinkster of het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid, mannen en kinderen dragen ook doekje

Vierkante lap roodgeruite katoen, met blauwe en fijne witte strepen, initialen N.K. in friese letters in zwarte zijde, aan de twee punten die op de borst vallen twee trensjes.

Identificatie
Titel
Halsdoek voor vrouw
Objectnummer
003343
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • halsdoek
  Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4241
Werk
Breedte
49 cm
Lengte
49 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen