Datering

Halsdoek

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje, met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen. voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje; voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. het; doekje met rood voor Pinksteren of; het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid mannen en kinderen dragen ook doekjes; zie de desbetreffende beschrijvingen van deze; doekjes en voor die van de hoogtij-dagen.

Halsdoek, vierkante lap geruite katoen in groen, rood en oranje, initialen J.J. in zwarte katoen, aan alle vier punten trensjes in rood voor de aan te hechten akertjes

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
003068
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • halsdoek
  Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15426
Werk
Breedte
45 cm
Lengte
46 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 19 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen