Datering

Halsdoek voor een vrouw

Ofschoon het doekje in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie, worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes" wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het gewone halsdoekje voor de zondag is van een roodgeruit katoentje een iets donkerder ruit is voor lichte rouw voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje of met een ietsje wit erin.;Op hoogtijdagen draagt men doekjes die mooi versierd zijn het wit linnen doekje versierd met kant eromheen, stop-en sneewerk en de witte garen akertjes, wordt door de witte en de rode bruid op de tussenzondag gedragen, en door meisjes en vrouwen op Pinkster I en III en met de belijdenis het wit linnen doekje met rood, (met rood geborduurde lommerdjes en schuintjes);wordt door de rode en de witte bruid gedragen op de dag van het aantekenen.het wit linnen doekje met zwart wordt gedragen door de vrouw die belijdenis doet, wanneer;zij in de rouw is en bij een doopplechtigheid, rouw of geen rouw.

Wit linnen stof, geplooid, aan de twee korte zijden de zoom overstoken in zwart, langs de zoom een randje met schuintjes, rondom een kantje genaaid in zwart-wit, de versieringen en de initialen O.C. prentletters in zwarte zijde die in de loop der jaren bruin is geworden, drie trensjes in zwart voor de aan te hechten akertjes, roestgaatjes.

Identificatie
Titel
Halsdoek voor een vrouw
Objectnummer
012790
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9358
Werk
Breedte
62 cm
Hoogte
95 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen