Datering

Halsdoek voor vrouw

Ofschoon het doekje in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie, worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes" wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het gewone halsdoekje voor de zondag is van een roodgeruit katoentje; een iets donkerder ruit is voor lichte rouw; voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje of met een ietsje wit erin.Op hoogtijdagen draagt men doekjes die mooi versierd zijn het wit linnen doekje versierd met kant eromheen, stop-en sneewerk en de witte garen;akertjes, wordt door de witte en de rode bruid op de tussenzondag gedragen, en door meisjes en vrouwen op Pinkster I en III en met de belijdenis;het wit linnen doekje met rood, (met rood geborduurde lommerdjes en schuintjes);wordt door de rode en de witte; bruid gedragen op de dag van het aantekenen.;het wit linnen doekje met zwart wordt gedragen door de vrouw die belijdenis doet, wanneer;zij in de rouw is en bij een doopplechtigheid, rouw of geen rouw.

driehoekige lap wit linnen, aan de twee korte zijden 2 cm breed stopwerk, open zoom met schuintjes, een 2,5 cm breed kantje rondom, aan punten bovenaan ander kant gezet, lichtblauwe kleur door blauwsel, initialen L.S. in terra in friese letters, voor hoogtijdagen

Identificatie
Titel
Halsdoek voor vrouw
Objectnummer
008350
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8795
Werk
Breedte
30 cm
Lengte
61 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen