Datering

Halsdoek voor een vrouw

Het doekje was vermoedelijk van oorsprong een sierzakdoek, dat later als halsdoek werd gedragen. Ofschoon het doekje in de week nooit gedragen wordt is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie, worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes" wordt deze uitdrukking nog versterkt. 's Zondags is het doekje bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig geruit katoentje. In zware rouw is het doekje zwart van kleur, in lichtere rouw is er een weinig wit aanwezig. Voor allerlei andere bijzondere gelegenheden of hoogtijdagen zijn er weer andere doekjes in gebruik, b.v. het doekje met rood gedragen door vrouwen op 2e Pinksterdag of doekjes met kant, snee- en stopwerk. Mannen en kinderen dragen ook doekjes

Zwart kunstzijden doekje met zilverdraad. Diagonaal gevouwen. Vouwen met rijgstuk vastgezet. Aan punten op de rug 2 akertjes van zwarte glanzende kralen. Aan de twee andere hoeken 2 trensjes voor nog een stel akertjes. Zware rouw.

Identificatie
Titel
Halsdoek voor een vrouw
Objectnummer
022153
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12143
Werk
Breedte
8 cm
Lengte
73 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen