Datering

Halsdoek voor een vrouw

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt.; - Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje, met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite; katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen; - voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart.; voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes ; bv. het; doekje met rood voor Pinksteren of het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid; - mannen en kinderen dragen ook doekjes; zie de desbetreffende beschrijvingen van deze; doekjes en voor die van de hoogtij-; dagen.

Roodgeruit vierkant lapje katoen met blauwe en witte strepen, initialen M.K. in zwart, verkleuringen van het diagonale vouwen, klein formaat.

Identificatie
Titel
Halsdoek voor een vrouw
Objectnummer
B000275
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8377
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen