Datering

Denarius of penning geslagen te Stavoren

Denarius of penning geslagen te Stavoren onder Egbert II (1068-1090). Op de voorzijde van de penning staat een gekrrond bebaard borstbeeld van Egbert met het omschrift 'ECBERTVS'. De keerzijde toont de borstbeelden van Simon en Judas met tussen hen in een kruis met het omschrift 'STAVERONI'. De penning is ontleend aan de denarii van Goslar. Egbert II was een Brunoon of Brunswijker graaf (Fries gravengeslacht) waarvan 4 leden in de 11de eeuw op grote schaal penningen hebben aangemunt in Friese scheepvaartcentra. Meeste munten zijn teruggevonden in Scandinavië. Het was een sterk georganiseerd muntslag.

Vz: portret naar voren met omschrift (onleesbaar). Kz: twee portretten naar voren. Omschrift onleesbaar. Breuk over gehele muntje.

Identificatie
Titel
Denarius of penning geslagen te Stavoren
Objectnummer
007508
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • numismatiek
    Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
  • penning
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3114
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 april 1963
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Stavoren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden