Datering
Vervaardiger Hendrik de Leth

Nieuwe Caarte van het Dykgraafschap van West-Vriesland, genaamt Geestmer-ambagt, Schager en Niedorper Cogge.

Nieuwe Caarte van het Dykgraafschap van West-Vriesland, genaamt Geestmer-ambagt, Schager en Niedorper Cogge.

Uitgebreide beschrijving

Titel op steen linksonder met op de achtergrond een bossage ; de steen is gesierd met een pul met bladranken. - Schaale van 700 Geestmer Ambagts Roeden Zypse Dykmaat [= 14,3 cm] op de voet van de steen met titel.; - Oosten boven. - Kompasroos linksboven. - Boven de wapens van GEESTMER-AMBAGT, SCHAGER-COGGE en NIEDORPER-COGGE ; de namen van het ambacht en koggen staan erboven buiten het kader vermeld. - Rechtsonder een kenmerkend cartouche met een landschapstafereel ; het is een fraaie voorstelling m.b.t. de middelen van bestaan in het gekarteerde gebied, in dit geval vooral de zuivelbereiding ; op de voorstelling zien we rechts een boer en boerin in streekdracht, de boer leunt op een stapel kazen, de boerin is aan het karnen met een stootkarn in het midden van de afbeelding twee kaasdragers met een berrie kazen in het polderlandschap een boerderij met; omliggende weiden met veel vee ; links een herder met een schaapskudde. Op de kaart vallen de droogmakerijen Heerhugowaard en Schermer op door hun kavelindeling ; de kavels zijn met letters en nummers onderverdeeld. - Lit: Topografische kaarten van Nederland voor 1750 / Dr. Marijke Donkersloot-de Vrij. Bestaande uit ZZM-22060/a t/m d. In 't Koper gebragt door Hendrik de Leth ; [Pieter Straat?]. - Schaal [ca. 1:22.000]. - [Amsterdam] : HENDRIK DE LETH, [ca. 1730]. - 1 kaart in 4 bladen : kopergravure ; 91 x 109 cm (indien gemonteerd) ; 46 x 55 cm (bladmaat).

Identificatie
Titel
Nieuwe Caarte van het Dykgraafschap van West-Vriesland, genaamt Geestmer-ambagt, Schager en Niedorper Cogge.
Objectnummer
022060
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2728
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
46.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrik de Leth (vervaardiger)
 2. Pieter Straat (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 2 juni 1994
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Alkmaar
 • Schagen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch , d/Arch , d/Arch , d/Arch
prentkunstenaar, etser, graveur (prentmaker…

Hendrik de Leth

Amsterdam, – 17 juni 1766
Lees meer
RKD

Trefwoorden